FAKTA A ČAJÍCH
· Čaj je po vodě druhým nejvíce konzumovaným nápojem na planetě. Má ještě větší spotřebu než Káva. Navzdory popularitě kávy na Západě má velká část Blízkého východu a Asie ve své kultuře zakořeněné pití čaje.
· Čaj byl údajně objeven v roce 2737 př. n. L. Předpokládá se, že čínskému císaři Shennongovi spadly nějaké listy do šálku vroucí vody. Výslednou tekutinu vypil.
· Čaj se dostal do Evropy v 16. století
· Čaj v Anglii byl původně drahý produkt, který si mohla dovolit jen elita. Obchodníci a zákazníci pomocí malých čajových konvic testovali, zda čaj, který si objednali, odpovídá kvalitě, kterou očekávali
· Čaj je nápoj získávaný z listů rostliny zvané Camellia Sinensis. Existují různé odrůdy rostliny - rozšířené po celé řadě zemí. Ale všechny nápoje nazývané „čaj“ pocházejí konkrétně z této jedné hlavní rostliny.
· Existují čtyři základní druhy čaje pocházející z rostliny Camellia Sinensis. Ve skutečnosti možná pět nebo šest - jak je již dlouho otevřeno diskusi, ale hlavní odrůdy jsou černá, bílá, zelená a oolong. Každá odrůda je pak rozdělena na stovky dalších odnoží hlavního typu.
· Trvá přibližně tři roky, než je nová rostlina připravena ke sklizni.
· Černý čaj je na jednom konci spektra síly, protože prochází nejoxidačním procesem a produkuje silnější chuť. Bílý čaj je na druhém konci a je nejméně oxidovaný.
· Nalévání mléka do šálku bylo původně způsob přípravy čaje. Bylo to proto, aby teplo neporušilo jemný porcelánový pohár. To však není případ novodobých šálků.