Bílý čaj není tolik známý jako čaj černý nebo zelený, po dlouhá staletí, vzhledem k náročnosti pěstování, se jednalo o čínský lokální výrobek přezdívaný „čaj císařů“.
Bílý čaj se sklízí ještě před úplným otevřením listů čajovníku, kdy jsou mladé pupeny ještě pokryty jemnými bílými chloupky, odtud název „bílý“ čaj. Tyto pupeny a rozvinuté listy z nejnovějšího růstu na čajovníku jsou vybírány ručně a poté rychle a pečlivě sušeny (neprobíhá fermentace). Listy nesmí oxidovat. Toto minimální zpracování a nízká oxidace má za následek jeden z nejjemnějších a nejčerstvějších dostupných čajů, navíc je velmi bohatý na antioxidanty, které podporují imunitu. Pomáhá jako prevence před kožními problémy, taktéž je vhodný v hubnutí. Chutí se trochu podobá zelenému čaji, avšak čaj bílý je sladší a jemnější. Správně uvařený má lehce zlatavou barvu. Obsahuje minimální množství kofeinu, násobně méně než černý čaj. Čaj by se měl zalévat vodou o teplotě 90 stupňů.